Efektívna priemyselná výroba: Ako si správne vybrať typ skladového priestoru?

25 march 2024

Efektívna priemyselná výroba: Ako si správne vybrať typ skladového priestoru?
S tým, ako rýchlo napreduje priemyselná výroba a ako rapídne sa rozrastá dopyt po priemyselných službách, je nie len nevyhnutné sa pozrieť na to, ako efektívne vyrábať, ale aj na to, ako je možné dlhodobo túto efektívnosť udržať a zabezpečiť čo najkvalitnejšiu výrobu. Výber vhodného skladového priestoru zohráva kľúčovú úlohu v tejto snahe o efektívnosť, ktorá zároveň pôsobí ako základný krok k dosiahnutiu nižších nákladov na výrobu a k dosiahnutiu vyššej kvality výrobkov.

Dôležitosť výberu správneho skladu netreba podceňovať – je to rozhodnutie, ktoré priamo ovplyvňuje prevádzkový systém a ovplyvňuje všetko od správy zásob, až po rýchlosť plnenia objednávok. V článku sa ponoríme do stratégií na dosiahnutie efektívnej priemyselnej výroby so zameraním sa na kritickú úlohu výberu najvhodnejšieho skladovacieho priestoru. Taktiež sa dozviete tipy, ako si správne vybrať skladový priestor a ako vám výber toho správneho skladu pomôže pri raste vášho podnikania. 

Akú funkciu plnia priemyselné skladové priestory? 

V rámci priemyselného odvetvia, skladové priestory zohrávajú signifikantnú úlohu. Nejdená sa len o priestor, v ktorom skladujeme svoju výrobu, ale jedná sa o miesto, v ktorom musí naša výroba byť dlhodobo skladovateľná a musí byť umiestnená tak, aby pri dodávateľských operáciách bola ľahko dostupná. Celkovo môžeme povedať, že strategický výber skladovacích priestorov má zásadný význam pri formovaní výrobného procesu a zvyšovaní celkovej prevádzkovej efektívnosti priemyselného podniku.

Základom pri zabezpečovaní efektívneho skladovania je správne uloženie zásob a to z niekoľkých dôvodov. 

- V prvom rade to zaručuje, že materiály sú v prípade potreby ľahko dostupné, čím sa zjednodušuje výrobný proces a minimalizujú sa možné oneskorenia dodania. 

- Po druhé, efektívne riadenie zásob je priamo spojené s výberom úložného priestoru. Dobre organizovaný skladovací systém umožňuje presné sledovanie a kontrolu stavu zásob, čím sa predíde ich preplneniu alebo nedostatku. Táto presnosť v riadení zásob pomáha znižovať zbytočné náklady spojené s nadmernými zásobami alebo ich núdzovým obstarávaním.

Každý centimeter priestoru je v sklade dôležitý a je nutné ho využiť s maximálnou užitočnosťou. Skladové priestory majú obmedzenú skladovú plochu a ich prenájom či kúpa je drahá, preto je nevyhnutné maximalizovať využitie dostupného priestoru. 

Správne skladové riešenie umožňuje strategické usporiadanie materiálov a produktov, maximalizáciu skladovacej kapacity a minimalizáciu neporiadku. Pomáha to nielen udržať prevádzkové náklady pod kontrolou tým, že sa vyhnete potrebe ďalších skladovacích zariadení, ale prispieva to aj k bezpečnejšiemu a produktívnejšiemu pracovnému prostrediu.

Aké faktory odporúčame zohľadniť pri výbere skladu? 

Existuje viacero faktorov, ktoré je nutné zohľadniť pri výbere skladových priestorov. Medzi tie najzásadnejšie, ktoré netreba prehliadnuť patria: 

Kapacita a flexibilita

Veľkosť skladu je kľúčová, najmä vtedy, ak plánujete rozširovať výrobu. V takom prípade sa oplatí investovať do väčších skladových priestorov. Naopak, ak máte malý biznis, ktorý nepredpokladáte, že v najbližšej dobe bude zväčšený o viac ako ⅓, je pre vás nákladovo efektívnejšie ísť do menších priestorov, prípadne zdieľaných, kde si môžete s inými prenajímateľmi rozdeliť náklady na prevádzku. 

Dostupnosť

Skladové priestory by mali byť jednoducho dostupné či už pre pracovníkov alebo logistické firmy, ktoré zabezpečujú dodávateľsko-odberateľské operácie. V blízkosti skladov by mala byť dobre vybudovaná infraštruktúra, v najlepšom prípade by sa mal sklad nachádzať v blízkosti viacerých dopravných uzlov a diaľnic, aby sa zabezpečila bezproblémová preprava. 

Kontrola životného prostredia

V prípade, že vaše podnikanie a vaše výrobky majú dopad na životné prostredia, je nutné zohľadniť aj tento faktor pri výbere skladu. Špecifické produkty si totiž vyžadujú špeciálne bezpečnostné ochranné komory alebo úložné priestory. V takomto prípade je nutné, aby sklad disponoval takýmito náležitosťami, čo vo väčine prípadov práve nie je samozrejmosťou. 

Zdroj:Adobestock.com

Aké druhy skladových priestorov sú na trhu? 

Existujú rôzne typy skladov, z ktorých každý má svoje výhody pre rôzne priemyselné podniky:

1. Halové skladové priestory

Halové sklady sú všestranné priestory, do ktorých sa zmestí široký sortiment produktov. Môže sa v nich nachádzať policový alebo regálový systém, aby sa maximalizoval priestor a efektivita pracovníkov aj priestoru.

2. Chladiace sklady

Pre produkty, ktoré vyžadujú chladenie alebo mrazenie, sú nevyhnutné chladiarenské sklady. Sú navrhnuté tak, aby udržiavali špecifické podmienky prostredia, aby sa zachovala kvalita produktu.

3. Vonkajšie sklady

Veľké, objemné predmety alebo materiály, ktoré nie sú citlivé na podmienky prostredia, možno skladovať vonku. Táto možnosť môže byť nákladovo najefektívnejšia, ale vyžaduje si dobré bezpečnostné opatrenia.

4. Automatizované systémy uskladnenia a získavania údajov (ASRS)

V prípade veľkoobjemových výrobných prostredí môže ASRS výrazne zvýšiť efektivitu. Tieto systémy automatizujú proces uskladňovania a vyberania tovarov, čím znižujú náklady na pracovnú silu a minimalizujú ľudskú chybovosť.

Ak hľadáte skladové priestory, tak nehľadajte ďalej a vyberte si z našej širokej ponuky Cushman & Wakefield. 

EVEREST Bratislava Bratislavský kraj

Logistický areál Everest má spolu 39.000 m2 celkovej plochy, 20.320 m2 skladových priestorov, 3.550 m2 administratívnych a obchodných priestorov a 150 parkovacích miest s možnosťou vyhradeného parkovania. V areáli sa nachádza päť samostatných skladových hál, ktorých súčasťou sú aj administratívno-obchodné priestory. Administratívne a obchodné priestory sa nachádzajú v samostatnej trojpodlažnej budove, a obchodný priestor v samostatne stojacej prízemnej budove.

Viac nájdete na stránke: EVEREST

SIHOT PARK Trenčiansky kraj, Chocholná

SIHOT PARK ponúka jednotky už od 1700 m2 až po riešenia na mieru pre oveľa väčšie prevádzky. Priestory sú vhodné na skladovanie, logistické služby, ľahký priemysel a montáž. SIHOT PARK môže ponúknuť aj prispôsobené špecifikácie a nadštandardné vylepšenia (vrátane možností financovania) podľa požiadaviek nájomcu.

Viac nájdete na stránke: SIHOT Park

GLP Senec Bratislavský kraj, Senec

GLP Park Senec je ideálnou príležitosťou pre rozvoj každej firmy, či už budete potrebovať na mieru šité riešenie pre skladovanie alebo ľahkú výrobu, ktorá sa rozširuje a rozvíja v súlade s Vašimi organizačnými potrebami. Toto optimálne riešenie sa dokáže prispôsobiť rôznym priemyselným odvetviam, napríklad poskytovateľom logistických a distribučných služieb, ľahkej výrobe produktov, predajcom potravinárskeho a nepotravinárskeho tovaru, internetovým predajcom, alebo dodávateľom pre automobilový priemysel s možnosťami pre rozšírenie.

Viac nájdete na stránke: GLP Senec

Efektívna priemyselná výroba úzko súvisí so strategickým výberom skladovacích priestorov. Starostlivým zvážením vašich potrieb a pochopením dostupných typov skladov si môžete vybrať tú správnu ponuku skladu, ktorá bude pre vás nákladovo a výrobne efektívna. Pamätajte, že vždy existuje správne riešenie pri výbere skladu – je len nutné si správne identifikovať ciele a potreby a tomu prispôsobiť výber. 

 

 

Was this article helpful?

Jana Luptáková
Jana Luptáková

Marketing Specialist

Jana má 3–ročné skúsenosti v oblasti content a digital marketingu. Predstavuje podporu marketingovému oddeleniu v Cushman & Wakefield na Slovensku.

Stay up to date with regional information, reports and analyses

Subscribe to our newsletter